Élections communales 2012      FR   NL

(29 jaar) heeft biologie gestudeerd aan de VUB. Momenteel geeft ze biologie en chemie in KA Halle. Haar vrije tijd spendeert ze aan sporten (boksen), muziek en Groen. Onderwijs, milieu, mobiliteit en openbare ruimten zijn thema’s waar ze zich in de gemeente mee bezig wil houden. Want Sint-Gillis moet een gemeente zijn waar iedereen, jong en oud, Belg en niet-Belg, zich welkom voelt!

Contact: eva_lauwers@hotmail.com

10 – Eva Lauwers

(29 ans) Biologiste formée à la VUB, elle donne cours à la KA Halle. Lors de ses temps libre elle fait du sport (de la boxe), elle écoute de la musique et milite chez Groen. Enseignement, environnement, mobilité et espaces publics sont les thèmes sur lesquels elle travaille. Parce que Saint-Gilles doit être une commune où tout le monde, jeunes et âgés, belge et non-belge, se sente bienvenu!

DEPUIS QUAND HABITES-TU À SAINT-GILLES, ET POUR QUELLE(S) RAISON(S) AS-TU CHOISI CETTE COMMUNE ?

Ik woon sinds 2008 in St-Gillis. Ik heb kennis gemaakt met Brussel door mijn studies aan de VUB. Ik zat eerst op kot in Etterbeek, en huurde erna in Vorst. Ik leefde op dat moment 6 jaar in Brussel en besloot dat het tijd was om een eigen woonst te zoeken. Zo ben ik in St-Gillis terecht gekomen: centraal maar toch rustig gelegen, winkels op wandelafstand,… Bovendien ben ik met de tram op 5 minuten aan het zuidstation, ideaal om snel op mijn werk te geraken in Halle.

PARLE-NOUS DE TON QUARTIER : QU’EST-CE QUE TU Y APPRÉCIES, QU’EST-CE QUI DEVRAIT ÊTRE CHANGÉ/AMÉLIORÉ?

Ik woon nabij het gemeentehuis. Ik hou van de gemengdheid van deze buurt: jong en oud, mensen van verschillende origine,… zijn hier verenigd.
Ik heb geen auto dus een centrale ligging is een must: met de metro ben ik op 5 minuten in het zuidstation, en op 10 minuten in het centrum van de stad. Daarnaast fiets ik graag en veel, de nabijheid van meerdere villostations is dus zeer handig.
Ik hou ervan om te voet naar de winkel, kruideniers, of de markt op het Van Meenenplein te gaan. Ook leuke cafés en gezellige restaurants vind je dichtbij.
Sint-Gillis is eigenlijk een 'dorp' in een grootstad.
Toch kunnen er een aantal zaken verbeterd worden. Ik vind het enorm jammer dat de grote ruimte voor het mooie gemeentehuis als parking gebruikt wordt. De nabijheid van de gevangenis en politiekantoor zorgen ervoor dat er vaak snelle politiewagens, met zwaailicht en luide sirenes doorheen mijn straat rijden. Ik vraag me af of dit steeds nodig is.

POURQUOI TE PRÉSENTES-TU SUR LA LISTE ECOLO-GROEN ?

Ik sta 10e op de lijst van Ecolo-Groen. Voor mij is dat vanzelfsprekend. Ik kom uit een groen nest en het ecologische gedachtegoed is me met de paplepel ingegeven. Toch is mijn keuze zeer bewust!
Ik geef je kort twee redenen:
Voor mij zijn de groenen de enigen die verder denken dan hun neus lang is. Vele politici van andere partijen denken op korte termijn, namelijk tot de volgende legislatuur. Dat is een makkelijke oplossing. Ik ben niet enkel bezig met wat me de komende jaren te wachten staat, maar wil al verder kijken. Ook ben ik bezig met de volgende generaties: ik wil dat mijn kinderen en kleinkinderen een even goed leven kunnen leiden dan ikzelf. Volgens mij is Ecolo-Groen de enige partij die hier echt mee bezig is.
Door de communautaire hetze van de afgelopen jaren, lijkt de gevoeligheid voor taal zeer groot. Vaker en vaker wordt er gesproken over 'de Vlaming' en 'de Waal', terwijl we toch allemaal Belgen zijn. In Brussel is de situatie gelukkig iets anders. Ecolo en Groen kiezen volop voor inhoud. Niet de taal primeert, wel onze ideologie. Ik ben fier dat Ecolo en Groen in alle 19 Brusselse gemeentes een gemeenschappelijke lijst hebben ingediend en een gemeenschappelijk programma hebben uitgewerkt.

TU DEVIENS BOURGMESTRE DEMAIN : QUELLE EST TA PREMIÈRE DÉCISION?

De demografische boom is een van de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren. Bovendien verlaten veel jonge mensen onze gemeente snel. We moeten van St-Gillis een gemeente maken waar het leuk is om te leven voor iedereen, ongeacht leeftijd, origine,… De mensen moeten willen blijven wonen in St-Gillis.
Het is dus belangrijk dat we de nodige accommodatie aanbieden: voldoende crèches, voldoende plaatsen in kleuter-, lagere en middelbare scholen, zodat er niet in een andere gemeente op zoek gegaan moet worden naar een plaatsje. Nathalie Espeel, afgelopen 6 jaar gemeenteraadslid voor Groen, diende daarom een voorstel in om een Nederlandstalige gemeenteschool te openen. Dit dossier moet zeker opgevolgd worden!
Daarnaast hebben de inwoners van onze gemeente recht op een kwaliteitsvolle woning. Toch mag de gemeente niet vol gebouwd worden. Er moet plaats zijn voor speelpleintjes, kleine en grotere parken, zodat we ons in een groene en rustige omgeving kunnen ontspannen.

À SAINT-GILLES, ON PEUT TE CROISER…

Op maandag doe ik graag mijn inkopen op de markt van het Van Meenenplein. Ik ga graag iets drinken op de Parvis of bij Moeder Lambic.

COMMENT PEUT-ON TE CONTACTER?

Je kan me steeds mailen op eva.lauwers@groen.be

 

Retournez à la page précédente