Naam: Jos Raymenants

Leeftijd: 36

Wijk waar je woont: Tussen het Bethlehemplein en de Parvis in laag Sint-Gillis

Je beroep/dagelijkse bezigheid:
Attaché werk en sociale economie @Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij de EU

Sinds wanneer woon je in Sint-Gillis en waarom heb je voor deze gemeente gekozen?

Sinds september woon ik 4 jaar in Sint-Gillis. Ik ben hier toevallig terecht gekomen. Een vriend van me wilde heel graag in Sint-Gillis komen wonen en nam me op een zondag middag mee voor een verkennende wandeling. Het was een zomerse dag. De statige herenhuizen wisselden zich af met volkse kroegen. Op het einde van de middag zijn we beland in een Portugese bar, vlakbij de Pianofabriek, waar gedanst werd op accordéon. Op een klein televiescherm werd tegelijkertijd een voorjaarsklassieker van de koers getoond. Een idyllisch tafereel. Ik was helemaal verkocht en vertelde mijn vriendin dat wat een leuke buurt dit is. Een paar weken later had ze een advertentie gezien op Immoweb. We waren in volle campagne 2014, maar we zijn toch naar het huis gaan kijken. We waren meteen verkocht. Uiteindelijk woonde ik sneller in Sint-Gillis dan de vriend die mij voor een rondleiding had meegenomen.

Vertel ons iets over je wijk : wat vind je er leuk aan, en wat moet er veranderen/ kan er beter?

Ik woon op de hoek van de Praagstraat en de Lissabonstraat aan een pleintje met een grote boom. De Lissabonstraat is een speelstraat en beide straten geldt éénrichtingsverkeer. Het is een volkse buurt met mensen uit alle windstreken. Zo hebben we Spaanse en Poolse buren. We wonen ook vlakbij het gezellige Bethlehemplein met een goeie Italiaan en talloze Grieken. Ook het Voorplein met zijn vele terrassen is een plek waar we graag komen. Ook het Nederlandstalige gemeenschapscentrum de Pianofabriek is een super toffe plek. Het wordt dringend tijd dat ik minder aan politiek ga doen zodat ik tijd heb om er een avondcursus te volgen ?? Wat ik ook heel erg apprecieer is de nabijheid van het openbaar vervoer : tram, metro, bus. Wat me ergert zijn agressieve hardrijders die de zone 30 niet respecteren en het gebrek aan kwalitatieve fietspaden. Uit metingen die we met onze NO2POLLUTION actie hebben laten uitvoeren, blijkt ook dat de luchtkwaliteit erg slecht is. Zowel in mijn buurt als in de crèche van mijn zoontje in de Zuidwijk. Verder zou ik willen dat er wat meer groene speelruimte was voor Maurice.

Waarom ben je kandidaat op de Ecolo-Groen lijst?

Ik ben sinds 2012 actief lid bij Groen in Brussel stad. Mijn engagement is gaandeweg gegroeid. Enkele jaren geleden heb ik samen met Suzanne Rijvers en Eline Deblaere de lokale afdeling nieuw leven ingeblazen. En sinds een half jaar ben ik ook voorzitter van Groen in het Brussels gewest. Voor mij is de klimaatverandering de grote uitdaging van mijn generatie. Daarom heb ik destijds voor Groen gekozen. In Sint-Gillis kies ik voor de Ecolo-Groen lijst omdat het na 30 jaar conservatief bestuur (PS/MR coalitie) tijd is voor een progressieve wind. Concreet ijver ik voor schone lucht, propere straten, betere fietsinfrastructuur en tweetalige crèches. Ik zet me ook in voor een leefbare Zuidwijk met betaalbare woningen en meer groene ruimte.

Stel, morgen ben je burgemeester: wat is je eerste beslissing?

Als burgemeester zou ik allereerst het aantal rijstroken op de Fonsnylaan fors terugdringen en alleen nog verkeer in één richting toelaten. De andere helft van de rijbaan behoud ik voor fietsers, voetgangers, de tram en groen ruimte. Verder zou ik het levensgevaarlijke kruispunt tussen de Fonsnylaan en de Engelandstraat heraanleggen zodat het veiliger wordt om te fietsen. En ik zou ook superblocks installeren in de Zuidwijk om het sluipverkeer tegen te gaan en de gezelligheid te verhogen.

In Sint-Gillis kunnen we je tegenkomen op/in..?

In het zwembad Victor Boin of bij de Portugese kruidenier in de Vorstsesteenweg om ‘pasteis de nata’ te kopen voor 0,90 euro. Of in het Pierre Paulus park om te spelen met Maurice. Op zaterdagavond ook wel in café ‘ le libraire’ op het voorplein of in de Portugese wijnbar Chez Luis in de Munthofstraat.

Hoe kunnen we je contacteren?

Per mail : josraymenants@gmail.com
Gsm : 0475/202464

Share This