Op 15 september 2018 hebben 18 miljoen vrijwilligers uit 157 landen hun krachten gebundeld om de planeet schoon te maken. Ook dit jaar zijn er op 21 september wereldwijd tal van acties gepland. Ook de gemeente Sint-Gillis draagt haar steentje bij. Zaterdag organiseert de dienst Duurzame Ontwikkeling samen met de dienst Netheid een inzamelingsactie. Groepen van bewoners nemen deel aan een wedstrijd om, waarbij de grootste verzamelaars een prijs uitgereikt krijgen.

Schepen van Duurzame Ontwikkeling, Jos Raymenants: “Vandaag op World Clean Up Day willen we bewoners bewust maken van het afvalprobleem. Het gebruik van plastic zorgt wereldwijd voor heel wat schade aan het milieu, vervuilt onze zeeën en oceanen, en draagt bij tot de snelle afname van de biodiversiteit. Zowel op Europees als regionaal niveau worden tal van maatregelen genomen om gebruik van ‘single use plastics’ zo veel mogelijk te bannen. Maar ook het lokaal niveau kan haar steentje bijdragen. Met het plan Agenda 21 dat werd ontwikkeld door het Ecohuis heeft onze gemeente een sterke traditie op het vlak van duurzame ontwikkeling. Zo werden voor de administratie herbruikbare bekers aangeschaft. Maar we willen nog verder gaan. Voor de zomer werd op het college een ‘zéro déchet’ motie goedgekeurd. De komende maanden gaan we aan de slag om een echt actieplan op te stellen”.

Yasmina Nekhoul, schepen van Openbare reinheid : “Zoals elk jaar neemt de dienst Netheid van de gemeente Sint-Gillis deel aan World Clean Up Day om samen met de bewoners de straten proper te maken. Het doel bestaat erin de bevolking bewust te maken van het belang van propere straten en hen vertrouwd te maken met het werk van onze dienst. Ik denk dan aan onze jaarlijkse netheidacties, de mobiele afvalcontainers, het ophalen van de vuilzakken bij het begin van de vakanties, etc. Samen met de dienst Duurzame Ontwikkeling en de CAFA organiseert de dienst Netheid doorheen het jaar verschillende acties zoals deze, want alleen samen kunnen we er zorgen voor een propere gemeente”.