Op maandag 30 september 2019 lanceert de gemeente Sint-Gillis de eerste schoolstraat in samenwerking met school De Bron. De Bron straat zal aan het begin en einde van de lessen tijdelijk worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Concreet zal er aan het begin van de straat een mobiel hek worden geplaatst om de toegang voor auto’s, motorfietsen en bromfietsen af te snijden. De volledig breedte van de weg zal dus alleen aan de voetgangers en fietsers voorbehouden zijn. Op deze manier kunnen kinderen, ouders en leerkrachten veilig, gezond en aangenaam zich veilig van en naar school en terug verplaatsen. 

Concreet zal het afsluiten van de straat dagelijks 2 keer 20 minuten plaatsvinden : elke voormiddag van 8u30 tot 8u50, elke namiddag van 15u25 tot 15u45 (behalve op woensdag), ’s middag van 12u25 tot 12u45 enkel op woensdag. 

De invoering van de schoolstraat heeft meerdere doelen: 

– de verbetering van de luchtkwaliteit rond de scholen 

– het beperken van doorgaand verkeer 

– het garanderen van een maximale veiligheid voor kinderen en ouders op hun weg naar school 

– het stimuleren van ouders om te kiezen voor zachte vervoersmodi, wat beter is voor de gezondheid en de concentratie van de kinderen 

– en het creëren van een aangename omgeving die de sociale contacten bevordert 

Tijdens boven vermelde tijdstippen mogen de bewoners de straat stapvoets wel uitrijden maar niet inrijden. 

Catherine Morenville, schepen van mobiliteit : ‘Vorige week zaten we nog samen met bewoners om samen na te denken over het Goodmove plan. Want samen met het gewest wil ik de komende jaren werk maken van autoluwe wijken met meer aandacht voor voetgangers en fietsers. De invoering van de schoolstraat past in dit verhaal van zachte mobiliteit. We starten vandaag met een testfase en over 3 maanden zullen we het project evalueren en bijsturen waar nodig.’ 

Jos Raymenants, schepen van Nederlandstalige zaken : Met de invoering van de schoolstraat willen we de luchtkwaliteit verbeteren rond de scholen, het doorgaand verkeer beperken en maximale veiligheid garanderen voor kinderen en ouders op hun weg naar school. We willen ouders ook stimuleren om te kiezen voor zachte vervoersmodi zoals fiets, step of te voet. Dat is beter is voor de gezondheid en de concentratie van de kinderen en het het bevordert een aangename leefomgeving. De overgrote meerderheid van de ouders van de school laat trouwens vandaag de auto al thuis. Ik wil ook graag de school bedankten, want zonder het enthousiasme van directie, leerkrachten en ouders was dit project niet mogelijk geweest. 

Schepen van Preventie, Jean Spinette : De invoering van de schoolstraat vraagt ook een extra inspanning van de buurtwachters. We hebben dan ook geïnvesteerd in opleiding om er voor te zorgen dat onze buurtwachters klaar zijn om dit project te begeleiden. 

Share This